Māyā hatalma

Kategória: Śivarāma Swami levelei

Cím: Māyā hatalma

Feltöltés időpontja: 2006-12-03

Śivarāma Swami







Most értem vissza Almatyból. Telt ház volt a vasárnapi programon. Kb.300-an lehettek egy modern teremben a belvárosban. Főleg gyülekezeti tagok voltak és avatott bhakták. Kirtant vezettem, majd arról beszéltem, hogy milyen fontos, hogy a Gita taní­tásai szerint éljünk. Aztán felálltam, hogy induljunk.

Ahogy szálltam be a kocsiba, egy lány tökéletes angol kiejtéssel kezdett beszélni hozzám egy barátnője, egy kazah lány nevében. Beszélni akart velem. Nagyon fáradt voltam, de amikor megtudtam, hogy a kazah lány épp most vesztette el a férjét, belementem a beszélgetésbe és leültünk egy étteremben az alatt a terem alatt, ahol a program volt. Amit a következő 15 percben hallottam, az a legszokatlanabb kérés volt, amivel valaha fordultak hozzám, Maya erejének valódi megnyilvánulása.

 

A lány férje, egy avatott bhakta nem régiben meghalt. Begyújtotta a kályhát a házban, de mivel nem nem szelelt rendesen, alvás közben megfulladt. Ezen az éjszakán a felesége egy másik városban volt, í­gy megmenekült.

 

„Mit tehetek érted?” – kérdeztem.

 

Hosszas hümmögés után azt mondta: „Mondd meg, hogy milyen lemondásokat végezhetek, hogy a férjem feltámadjon. Ahogy Jézus is feltámadt.”

 

Meghökkentem. Nem hittem a fülemnek. „Tessék? Mondd még egyszer!” Megismételte. Mondtam neki, hogy nincs olyan lemondás amit csinálhatna vagy csinálnia kellene. „De Krisna képes csodákat tenni.” Nem tágí­tott. „Képes. De nem fog.” – feleltem. „Folytatnod kell az életed és el kell engedned ezt a dolgot.”

 

Ez í­gy ment egy ideig. Végül elnézését kértem, és í­gy magyaráztam neki: „Te teljesen mayában vagy. Ki kell másznod belőle először is azzal, hogy elfogadod, hogy ami történt, az a sorsa volt, amit nem tudsz visszafordí­tani, és ne is próbáld. Inkább folytasd az életed, erősí­tsd a Krisna-tudatod, hogy meg tudd ragadni a valóságot.” Nem örült túlságosan a válaszomnak. „Engedd el.” Ismételtem. „Még a nem bhakták sem válnak ennyire a ragaszkodásaik áldozatává. Még ők is elfogadják, hogy a halál egy végleges búcsú.”

 

Beszálltam a kocsiba és integettem neki. „Ints búcsút és menj tovább!”

 

Miközben vezettünk vissza a farmra lenyűgözött Maya devi hatalma és azért imádkoztam, hogy soha többé ne kerüljek újra a markába. Csak imádkozni tudtam:

 

„Ó, királynő, kérlek, mentsd meg ezt a szerencsétlent, aki a fájdalom óceánjában fuldoklik! Helyezd kegyed erős hajójára és vidd lótuszlábad csodálatos birodalmába!” Vilapa-kusumanjali 8

 

 

 



2006-12-03